اصطلاح میوه خشک شامل تمام میوههایی میشود که به منظور افزایش ماندگاری خشک میشوند تا بتوانند برای مدت طولانیتری مصرف شوند. بااینحال، خشک کردن صرف میوهها برای حفظ کیفیت آنها کارساز نیست. بنابراین برای مقابله با این عامل از بستهبندی خشکبار استفاده شده است.
بستهبندی میوه خشک صرفاً به نگهداری میوههای خشک در بستهبندیهای سالم و بهداشتی شامل کیسهها، ظروف و جعبهها اشاره دارد. این بستهبندیها دارای خاصیت بازدارندگی قوی در برابر عناصر خارجی مانند رطوبت، هوا، دما و غیره هستند که در غیر این صورت میتواند به بافت و طعم میوههای خشک آسیب بزند.
دستگاه بستهبندی میوه خشک در انواع اتوماتیک، نیمه اتوماتیک، وکیوم چمبر و دستی تولید می شود. برای سفارش ابتدا باید نیازهای خود و نحوه ارائه محصول به بازار را تعیین کنید. شرکت استیل غرب آسیا یکی از شرکتهای تولیدکننده دستگاههای بستهبندی میوههای خشک است. در این مطلب به بررسی روشهای بستهبندی میوه خشک و کاربرد دستگاههای بستهبندی میپردازیم.
بسته بندی میوه خشک به روش اتمسفر اصلاح شده
بسته بندی به روش اتمسفر اصلاح شده توسط دستگاه های بسته بندی تری سیلر (سیل وکیوم) صورت می گیرد، در این دستگاه ها میوه خشک داخل ظروف پلاستیکی قرار می گیرد و فیلم یا سلفون با جنس مد نظر تولید کننده روی دهانه ظرف سیل یا به اصطلاح دوخت می شود.
یکی از مهمترین قسمت های دستگاه های سیل وکیوم سیستم قالب دستگاه می باشد، استراکچر اصلی قالب دستگاه های سیل وکیوم شرکت استیل غرب آسیا بصورت یک تکه و یکدست ریخته گری شده می باشد، اهمیت این موضوع در هنگام بسته بندی به روش اتمسفر اصلاح شده مشخص می شود. در این روش ابتدا وکیوم صورت می گیرد و هوای داخل بسته بندی خارج می شود و در مرحله بعد گاز نیتروژن به داخل بسته تزریق می شود، این عملیات باید در شرایطی تحت خلاء صورت گیرد در غیر این صورت درصد خطا بالا رفته و نتیجه مطلوب حاصل نمی شود.
برای اینکه وکیوم و تزریق گاز بدون خطا صورت گیرد باید سیستم قالب کاملا نفوذ ناپذیر باشد، یعنی موقع وکیوم هوا به داخل قالب نفوذ نکند و در هنگام تزریق گاز، گاز از محفظه داخلی قالب خارج نشود این مهم زمانی میسر می شود که قالب بصورت یک تکه بوده و توسط پیچ و مهره بهم متصل نشده باشد زیرا قالب های پیچ و مهره ای به مرور زمان به دلیل شل شدن پیچ و مهره ها نفوذ پذیر خواهند بود.
انواع مختلف دستگاههای بستهبندی میوه خشک
شرکت استیل غرب آسیا یکی از شرکتهای تولیدکننده دستگاههای بستهبندی میوههای خشک است. دستگاههای تولیدی توسط این شرکت شامل موارد زیر هستند:
دستگاه بستهبندی تری سیلر اتوماتیک
یکی از دستگاههای مورداستفاده برای بستهبندی میوههای خشک، دستگاه بستهبندی تری سیلر اتوماتیک است که با دقت و سرعت بالا به بستهبندی محصولات میپردازد. در این دستگاه در ابتدا ظروف بهصورت اتوماتیک یا دستی روی دستگاه قرار داده شده، در صورت نیاز از تونل یووی جهت کاهش بار میکروبی ظروف عبور می کنند، سپس میوههای خشک درون ظروف ریخته میشوند. پس از پر شدن، ظروف با استفاده از نوار نقاله به سمت دستگاه هدایت شده و فرایند وکیوم یا بستهبندی با استفاده از اتمسفر اصلاحشده انجام میشود. پس از بستهبندی کامل، ظروف به سمت لیبلزن و جت پرینتر هدایت میشود و فرایند بستهبندی به اتمام میرسد. دستگاه سیل وکیوم اتوماتیک برای بسته بندی محصولات در حجم بالا و استفاده های صنعتی مناسب است. این دستگاه نیاز شما به استفاده از اپراتور در خط تولیدتان را به حداقل می رساند و ظرفیت تولید و دقت و سرعت خط بسته بندی شما را افزایش می دهد.
دستگاه بستهبندی تری سیلر نیمهاتوماتیک
روش کار دستگاه بستهبندی تری سیلر نیمهاتوماتیک مشابه دستگاه بستهبندی اتوماتیک است. تنها تفاوت این دستگاه با دستگاه قبلی انجام برخی از مراحل توسط اپراتور و بهصورت دستی است. این دستگاه دارای یک میز است که اپراتور ظروف و محصول را بر روی آن قرار می دهد سپس میز را می چرخاند. با فشردن دکمه، دستگاه عمل سیل و دوخت ظروف را انجام می دهد. در همان حال در سمت دیگر اپراتور تعداد ظروف دیگری را در دستگاه قرار می دهد، با چرخاندن مجدد میز محصولات بسته بندی شده آماده خروج هستند. این دستگاه با تیراژ کمتر نسبت به دستگاه سیل وکیوم جهت استفاده در کارگاه ها یا ظرفیت های تولید کمتر قابل استفاده است. ست قالب دستگاه قابل تعویض بوده و شما می توانید برای بسته بندی محصولات خود از ظروف با اشکال مختلف و جذاب استفاده نمایید.
دستگاه بستهبندی ترموفرمینگ
دستگاه بستهبندی ترموفرمینگ مانند سیل وکیوم اتوماتیک برای بسته بندی صنعتی در حجم و ظرفیت بالا استفاده می شود. تفاوت بستهبندی با این دستگاه به این صورت است که در ابتدا ظروف با استفاده از فیلمهای انعطافپذیر یا سخت ساخته میشوند. این کار باعث می شود دست تولید کننده در تولید ظروف با اشکال و طراحی خاص بازتر باشد. سپس میوههای خشک داخل ظروف ریخته میشوند و فرایند بستهبندی با استفاده از روش وکیوم یا اتمسفر اصلاحشده انجام میشود. انواع تجهیزات جانبی می توانند همراه این دستگاه استفاده شوند تا خط بسته بندی شما به صورت کاملاً اتوماتیک شود.
دستگاه بستهبندی وکیوم چمبر
دستگاه بستهبندی وکیوم چمبر (وکیوم کابینی) برای بستهبندی میوههای خشک در حجم پایین استفاده میشود. در طول بستهبندی با استفاده از این دستگاه، اپراتور پاکتهای پلاستیکی را با میوههای خشک پر میکند، سپس آنها را داخل دستگاه قرار میدهد و با پایین آوردن کابین دستگاه فرایند دوخت و بستهبندی با استفاده از روش اتمسفر اصلاحشده یا وکیوم را انجام میدهد.
دستگاه سیل رومیزی
دستگاه سیل رومیزی نیز برای بستهبندی میوههای خشک در حجم و سرعت پایین استفاده میشود. فرایند بستهبندی با این دستگاه بهطور کامل توسط اپراتور انجام میشود. پس از قرار دادن ظروف و محصول در داخل دستگاه کافی است اپراتور درب دستگاه را ببندد تا عملیات سیل و دوخت با بالاتریت دقت ممکن انجام شود.
کلیه دستگاه های استیل عرب آسیا می تواند برای بستهبندی اقلام مختلف از جمله موارد زیر استفاده شود استفاده میشود:
- انواع خشکبار
- غذاهای سرد آماده
- ترشیجات و شوریجات
- انواع محصولات گوشتی و پروتئینی
- سبزیجات، میوهها، سالادها و صیفیجات
- محصولات لبنی
انواع بستهبندی میوههای خشک
روشهای مختلفی برای بستهبندی میوههای خشک وجود دارند که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم:
کیسههای ایستاده و پاکتهای گاستدار
کیسههای ایستاده، کیسههای بادوامی هستند که میتوان از آنها برای نگهداری میوههای خشک استفاده کرد. آنها از فیلمهای چندلایه ازجمله فویل آلومینیومی و پلاستیک ساخته شدهاند که مانعی عالی در برابر نور خورشید، رطوبت، گرما و آلودگی های ثانویه ایجاد میکنند.
پاکتهای گاستدار، کیسههای بزرگی هستند که انتها و کنارههای آن صاف هستند. آنها به دلیل فراهم کردن فضای اضافی برای نگهداری محصولات فله معروف هستند. بنابراین، کیسههای گاستدار برای بستهبندی حجم زیادی از میوههای خشک مناسب هستند. از این پاکت ها برای بسته بندی در حجم های پایین تر نیز می توان استفاده کرد.
کیسههای بالشتی (پیلوپک)
کیسههای بالشی نامی است که به کیسههای بستهبندی میوه خشک به دلیل شکل ظاهری آن ها داده شده است. این کیسهها مناسب ترین کیسههای بستهبندی هستند که برای میوههای خشک استفاده میشوند؛ زیرا فضای وسیعی برای نگهداری میوههای ترد فراهم میکنند.
ساشهها
ساشهها کیسههای کوچکی هستند که از سه یا چهار طرف مهروموم شدهاند. همچنین برای میوه خشک تک نفره استفاده میشود و بهراحتی میتوان از آن برای مصرف مستقیم استفاده کرد.
جعبههای مقوایی
جعبهها از سطوح مقوایی با دیوارهای تک یا دوجداره تشکیل شدهاند. چنین جعبههایی برای اطمینان از ایمنی بالای محصول در برابر آسیب فیزیکی در هنگام حملونقل طراحی شدهاند. جعبه های مقوایی تا حدی می توانند جلوی آسیب فیزیکی را بگیرند.
جعبههای کاغذی
جعبههای کاغذی از منابع گیاهی مشتق شدهاند که بسیار سازگار با محیط زیست هستند. این جعبهها با استفاده از کاغذ سخت ساخته میشوند، بنابراین چاپ هر نوع برچسبی بر روی آنها آسان است.
قوطیهای فلزی
قوطیها ظروف فلزی با سطح صاف هستند که معمولاً برای نگهداری میوههای خشک استفاده میشوند. آنها بسیار بادوام هستند و استانداردهای ایمنی میوههای خشک را رعایت میکنند. بنابراین اکثر تولیدکنندگان میوه خشک معروف از قوطیها برای بستهبندی میوه خشک خود استفاده میکنند.
بطریها
بطریها نوع دیگری از ظروف بستهبندی میوههای خشک هستند که بهگونهای ساخته شدهاند که بهطور کامل از محتویات در برابر تخریب محافظت میکنند. بطریها با اندازهها و شکلهای مختلف و جنس پلاستیکی، شیشهای و کاغذی موجود هستند.
لیوانهای پلاستیکی
از لیوانهای پلاستیکی و یکبار مصرف نیز برای بستهبندی میوههای خشک استفاده میشود. استفاده از آنها آسان است، در مقایسه با سایر انواع بستهبندی مقرونبهصرفه هستند و باعث میشوند کالای شما زیباتر به نظر برسد.
ظروف پلاستیکی
ظروف پلاستیکی یکبار مصرف یکی از بهترین گزینههای بستهبندی موجود برای بستهبندی میوههای خشک هستند. آنها از پلاستیک ساخته شدهاند که با استفاده از دستگاه بستهبندی سیل وکیوم بستهبندی میشوند. این ظروف از محصولات در برابر آسیب های فیزیکی کاملا محافظت کرده، همچنین از محصول در برابر نور، اکسیژن، رطوبت و آلودگی های ثانویه کاملا محافظت می کند.
با استفاده از این ظروف امکان بسته بندی میوه خشک با وکیوم و تزریق گاز جهت افزایش ماندگاری و حفظ کیفیت اولیه آن بمدت طولانی تر وجود دارد.
استفاده از ظروف و فیلم های پلاستیکی امکان درج لوگو و اطلاعات کامل روی بسته بندی بصورت چاپ شده را هم فراهم می کند.
ملاحظات درمورد بستهبندی میوههای خشک
بستهبندی میوههای خشک نه تنها برای اهداف زیبایی بلکه برای اطمینان از حفظ کیفیت محصول ضروری است. در اینجا چند نکته در مورد بستهبندی میوههای خشک وجود دارد:
- دفاع در برابر رطوبت: ازآنجاییکه میوههای خشک تحت فرایندی قرار میگیرند که رطوبت آنها را به میزان قابلتوجهی کاهش میدهد، بسیار مهم است که بستهبندی آنها از جذب مجدد رطوبت از محیط جلوگیری کند. هنگامی که میوههای خشک رطوبت محیط را جذب میکنند، بافت، طعم و ماندگاری آنها در قفسه تغییر میکند.
- محافظت در برابر اشعه ماوراء بنفش: قرار گرفتن طولانیمدت در معرض نور، بهویژه اشعه ماوراء بنفش، میتواند کیفیت مرغوب میوههای خشک را از بین ببرد و منجر به محو شدن رنگ و کاهش مواد مغذی حیاتی شود.
- محافظت در برابر اکسیژن: وجود اکسیژن میتواند فرایند اکسیداسیون را در میوههای خشک تحریک کند و بر طعم و مزه و حفظ مواد مغذی آنها تأثیر منفی بگذارد. از این رو، انتخاب مواد بستهبندی که به دلیل کیفیت دفع اکسیژن عالی خود مشهور هستند، میتواند مزیت زیادی داشته باشد.
- محافظت در برابر آفات: میوههای خشک میتوانند برای آفاتی مانند حشرات و جوندگان وسوسهانگیز باشند. بنابراین، اطمینان از غیر قابل نفوذ بودن بستهبندی برای چنین آفاتی برای حفظ یکپارچگی محصول ضروری است. همچنین خارج کردن اکسیژن داخل بسته جلوی رشد حشرات را در بسته بندی می گیرد.
- مواد سازگار با محیط زیست: در دنیای امروزی آگاه به محیط زیست، انتخاب مواد بستهبندی زیستتخریبپذیر یا قابل بازیافت میتواند تفاوت ایجاد کند.
- سایز بستهبندی: با در نظر گرفتن نیازهای مصرفکنندگان، عاقلانه است که اندازههای بستهبندی متنوعی ارائه دهید. بستههای تکنفره برای حجم پایین و مصارف مسافرتی و بستههای حجیمتر برای نگهداری در خانه مناسب هستند.
- ایمنی در حین حملونقل: انتقال محصول از تولیدکننده تا مصرفکننده میتواند طولانی و دشوار باشد. بنابراین، استفاده از بستهبندیهایی که بهاندازه کافی مستحکم باشند تا از آسیبهای احتمالی، مانند خرد شدن، در حین حملونقل جلوگیری کنند، ضروری است.
مواد بستهبندی میوههای خشک
مواد مختلفی وجود دارند که میتوانند برای بستهبندی میوههای خشک استفاده شوند. این مواد عبارتاند از:
- OPA/PE (نایلون و پلی اتیلن جهتدار)
- PER/PE-EVOH-PE (پلی اتیلن لمینت شده بر روی پلی اتیلن بریر)
- PET/PP (پلی اتیلن ترفتالات و پلی پروپیلن)
- بستهبندی با پلی اتیلن یا پلی پروپیلن میتواند به شکلهای مختلفی مانند ظروف، پاکتهای بالشتی، ایستاده و ... باشند
- بستهبندی میوههای خشک را میتوان بنا به درخواست مشتری در ظروف پلی کریستالی یا کریستالی انجام داد. این ظروف از پلی استایرن ساخته شدهاند که مادهای پلاستیکی و بسیار بادوام است. پلی استایرن بهدلیل دوام و مقرونبهصرفه بودن طرفداران زیادی در صنعت بستهبندی دارد. از دیگر مزایای ظروف کریستالی میتوان به شفافیت، سختی و جذب کم آب اشاره کرد. قابل توجه است که این ماده بسته بندی دارای قطبیت کمی است. بنابراین عایق خوبی برای دما و رطوبت است. البته نقطه ضعف این ظروف نسبت به پاکتها را میتوان قیمت بالاتر آنها دانست.
روشهای سیل (دوخت) میوههای خشک
حفظ کیفیت، تازگی و طعم میوههای خشک هم برای تولیدکنندگان و هم برای مصرفکنندگان حیاتی هستند. روشهای سیل مؤثر میتواند ماندگاری و یکپارچگی میوههای خشک را تا حد زیادی افزایش دهند. برای این منظور از سه روش، یعنی سیل وکیوم فشار منفی، آببندی وکیوم پرکننده نیتروژن و سیلبا فلاشینگ گاز نیتروژن استفاده میشود.
فرایند کلی بستهبندی میوههای خشک
فرایند کلی بستهبندی میوه خشک شامل چندین مرحله است که عبارتاند از:
آمادهسازی و بررسی کیفیت
در مرحله اول، میوهها با گذراندن آنها از مرحله شستشو، برش و خشک کردن بهخوبی فراوری میشوند. پس از آن، بررسی کیفیت میوههای خشک که شامل بررسی سطح رطوبت و تشخیص فلز و غیره میباشد، انجام میشود.
توزین میوه خشک
پس از گذراندن مرحله آمادهسازی و ارزیابی کیفیت، میوههای خشک در دستگاه بستهبندی بارگیری میشوند. در اینجا با کمک مولتی توزین، مقدار میوههای خشک شده توسط اپراتور در دستگاه اندازهگیری میشود.
فلاشینگ نیتروژن
مرحله سوم شامل پاکسازی بستههای میوه خشک از طریق فلاشینگ نیتروژن قبل از پر کردن است. پیش از پر کردن بستهها با استفاده از میوههای خشک، گاز نیتروژن به داخل آنها پمپاژ میشود تا اکسیژن داخل بستهبندی کاملاً حذف شود. در برخی موارد، مانند بسته بندی از طریق دستگاه پیلوپک، گاز نیتروژن در بسته باقی میماند تا یکپارچگی میوههای خشک در طول حملونقل حذف شود.
در بسته بندی توسط دستگاه پیلوپک معمولا با فلاشینگ نیتروژن بخشی از اکسیژن داخل بسته را خارج می کنند، اما در بسته بندی داخل ظروف پلاستیکی و توسط دستگاه های سیل وکیوم ابتدا با وکیوم هوای داخل بسته تا حد زیادی وکیوم و خارج شده و بعد گاز نیتروژن به داخل بسته تزریق می شود، این روش دقت بالاتری داشته و نتایج مطلوب تری را هم به همراه دارد.
پر کردن و سیل بستهبندی
پس از فلاشینگ نیتروژن، کیسهها و ظروف با مقدار دقیقی از میوههای خشک پر میشوند و سپس به سمت مرحله سیل پیش میروند. در اینجا بسته های حاوی میوه خشک بصورت محکم و بدون نفوذ هوا، سیل (دوخت) می شوند.
خروج بستهها از دستگاه
در نهایت، پس از بستهبندی و وکیوم شدن همه بستهها، نوار نقاله آنها را از دستگاه بستهبندی به سمت میز ترافیک هدایت میکند.
قیمت دستگاه بستهبندی میوه خشک
یکی از فاکتورهای مهم در هنگام خرید و انتخاب دستگاههای بستهبندی میوه خشک، قیمت دستگاه است. قیمت دستگاه تحت تأثیر عوامل مختلف تغییر میکند و نمیتوان قیمت ثابتی برای آن مشخص کرد. عواملی که بر قیمت دستگاه تأثیر میگذارند عبارتاند از:
- ظرفیت تولید دستگاه
- روش بستهبندی (وکیوم، بستهبندی با اتمسفر اصلاحشده)
- تجهیزات جانبی و آپشنهای اضافی موردنظر مشتری
- سایز دستگاه بستهبندی
- سایز ظروف بستهبندی
- اتوماتیک، نیمهاتوماتیک یا دستی بودن دستگاه
- جنس بدنه و متریال استفادهشده در ساخت دستگاه
همانطور که گفتیم یکی از شرکتهای فعال درزمینه تولید دستگاههای بستهبندی میوههای خشک، شرکت استیل غرب آسیا است. این شرکت معتبر سالها است به تولید و خدمترسانی در حوزه دستگاههای بستهبندی میپردازد. بنابراین اگر قصد راهاندازی خط تولید بستهبندی میوه خشک دارید، برای کسب اطلاعات بیشتر و یا دریافت مشاوره با ما تماس بگیرید.
منابع
برای درخواست مشاوره فرم زیر را تکمیل نمایید تا کارشناسان ما در اسرع وقت با شما تماس بگیرند.
نظرات
ارسال دیدگاه
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید مدیر وب سایت منتشر خواهد شد.